Actions to meet standards in sustainable management The case of hotel and para-hotel accommodation in the province of San Juan

Main Article Content

Erica Navarro
Mariana Montoro
Fernanda Correa
Marcela Caruso

Abstract

Sustainable accommodations can range from small eco-lodges to large resorts with internationally recognized sustainability certifications, such as LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), Green Key or EarthCheck. Growing awareness of the importance of sustainability has led to an increased demand for this type of accommodation, both from environmentally conscious travelers and those seeking authentic and enriching experiences. These are designed and operated with the objective of being responsible with the environment and the local community, seeking to minimize their environmental impact and maximize the social and economic benefits for the communities where they are located through certain standards. The accommodations in San Juan province are not found on the basis of these standards for possible national or international certification, for this reason the aim of this work is to describe the standards for the certification of sustainable accommodations through compensatory actions. The mixed methodology presents a descriptive and exploratory research whose object of study is San Juan accommodations. It is expected to obtain standards for their sustainable management as results.

Article Details

How to Cite
Navarro, E., Montoro, M., Correa, F., & Caruso, M. (2024). Actions to meet standards in sustainable management. RevIISE - Revista De Ciencias Sociales Y Humanas, 24(24), 121-135. Retrieved from https://memoriaeuropae.unsj.edu.ar/index.php/reviise/article/view/1125
Section
Dossier

References

Alburquerque, F. (2001) La importancia del enfoque del desarrollo económico local.

Ayuso, Maria (2019) La sostenibilidad en el sector turístico: definiciones, modelos y casos paradigmáticos.
Béjar Tinoco, V., Madrigal Moreno, F., & Madrigal Moreno, S. (2024). Importancia de las estrategias en el turismo sostenible en México. Revista Latinoamericana De Ciencias Sociales Y Humanidades, 5(2), 198-212. https://doi.org/10.56712/latam.v5i2.1869
Boullón, Roberto, C. (2006). Espacio Turístico y Desarrollo Sustentable. Redalyc Sistema de Información Científica. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/276/27610203.pdf
Bravo, Xavier.L (2015) Las Energías Renovables en la Actividad Turística. Innovaciones hacia la Sostenibilidad. Universidad Central del Ecuador. Facultad de Ciencias Agrícolas. Carrera de Turismo Ecológico. Jerónimo Leiton y Av. La Gasca s/n. Ciudadela Universitaria. Quito. 170521. Ecuador.
Brundtland, G. H. (1987). Our Common Future—Call for Action. Environmental Conservation, 14(4), 291-294. https://doi.org/DOI: 10.1017/S0376892900016805
Butler, R. W. (Ed.) (1993). Tourism - an evolutionary perspective. University of Waterloo, Waterloo.
Cantero, M. B. (2020). Hoteles Más Verdes: Comparación de Sistemas de Gestión Sustentable en hoteles certificados de Córdoba. https://repositorio.21.edu.ar/handle/ues21/19104
Castillo, Damian et all (2023) Cierre de las empresas del sector turismo en el municipio de Leticia. Una caracterización de factores implicados. Biblat UNAM.
Chamberlain, K. (1998). Towards Sustainable Tourism Development. En Conferencia Internacional sobre Turismo Sustentable en Pequeños Estados Inusuales y Otras Islas. Lanzarote: Organización Mundial del Turismo, Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente.
De, J., Curiel, J., Antonovica, A., & Carlos, J. (2010). El ecoturismo como modelo internacional de desarrollo sostenible del turismo cultural. 43 Teoría y Praxis, 8, 43-53. https://doi.org/10.22403/UQROOMX/TYP08/03
Echechuri, H; Giudice, L; Prudkin, N. (1990). Los Espacios Verdes de la Capital Federal. Informe Final de Investigación. Buenos Aires, Argentina.
Elías, Silvina; Fernández, María del Rosario; Poinsot, Flavia. (2014). Organización y Servicios Turísticos I LT: Hotelería y Restauración - 1a ed. - Bahía Blanca: Editorial de la Universidad Nacional del Sur. Obtenido de https://ediuns.com.ar/wp-content/uploads/2018/02/Organizacion-y-servicios-turisticos_web.pdf
Fernández Fernández, J. (2023). Humanidades ambientales, ecología histórica y ecodesarrollo: Una propuesta de I+D+i para territorios rurales. El caso Santo Adriano, Asturias España.
García, R. (2000) Conceptos Básicos Para El Estudio de Sistemas Complejos. En los Problemas del Conocimiento y la Perspectiva Ambiental del Desarrollo. Enrique Leff (coord.). Editorial Siglo XXI. México. Segunda edición revisada. 2000.
Gestión Sustentable en Hoteles - Segunda Edición (Junio, 2017) Requisitos, especificaciones y criterios de sustentabilidad, Asociación de Hoteles de Turismo de la República Argentina.
Gómez Orea, Domingo (2014) Marco conceptual para la Ordenación territorial y reflexiones sobre el proceso ecuatoriano en la materia.
González-Velasco, J. (2009). Energías Renovables.
Guisela Astorri (Septiembre, 2019), Desarrollo Turístico Sustentable en Argentina. Su aplicación en el Sector Hotelero durante las dos últimas décadas. MAESTRÍA EN ADMINISTRACIÓN MBA.
Hunter, C. (1995) “On the need to re-conceptualize sustainable tourism development”. Journal of Sustainable Tourism 3(3): 155-165
Hunter, C. (1997). Sustainable Tourism as an Adaptive Paradigm. Annals of Tourism Research.
Informe de la Comisión Mundial sobre el Medio Ambiente y el Desarrollo Asamblea General. Naciones Unidas (4 de Agosto de 1987).
Informe de la Reunión Cumbre Naciones Unidas. (1987). Nuestro Futuro Común o Informe Brundtland. Definición de concepto de Desarrollo Sostenible. Noruega.
Julia Adriana Cimpian (Julio 2015), Sostenibilidad y Responsabilidad Social Corporativa en los Alojamientos Hoteleros de Cuatro Estrellas de Gijón.
Manco Silva, D. G., Guerrero Erazo, J., & Ocampo Cruz, A. M. (2012). Eficiencia En El Consumo De Agua De Uso Residencial. Efficiency of Residencial Water Consumption., 11(21), 23-38. http://ezproxy.uniandes.edu.co:8080/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=fua&AN=96444238&lang=es&site=eds-live&scope=sit
Massiris, Á. (2011) Gestión territorial y desarrollo. Hacia una política de desarrollo territorial sostenible en América Latina. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, Dirección de Investigaciones, Colección Investigación UPTC, No. 48.
Navarro, Erica (2020), Apuntes de la materia Planificación Turística Sustentable. Hotelería y Turismo. Facultad de Ciencias Económicas. Universidad Católica de Cuyo.
Navarro, Erica (2016) tesis. El ordenamiento y gestión territorial como fundamento del turismo sustentable.
Organización Mundial de Turismo (1998).Introducción al Turismo.
ONUTURISMO (2024) Glosario de términos.
Panosso Netto, Alexandre (2013) Filosofía do Turismo. Teoría y epistemología.
Panosso Netto y Lohmann (2012) Teoría del turismo, conceptos, modelos y sistemas.
Portela, J., Viguera, J., Pastor, A., Huerta, M., & Otero, M. (2010). La Certificación LEED, como cumplir con un conjunto de normas para la sostenibilidad en el proyecto de ingeniería. XVIII Congreso Nacional de Ingeniería Mecánica, 18, 1-8. https://iacolingenieros.com/wp-content/uploads/2016/09/Certificacion_LEED.pdf
Ramírez, A. (2002). La construcción sostenible. Física y sociedad, 13, 30-33. https://www.academia.edu/download/33803759/La_construccion_sostenible.pdf
Riechmann, J. (1995). De la Economía a la Ecología. Madrid: Trotta.
Rodriguez, (2007) Turismo, sociedad y territorio. Una lectura crítica.
Santana, A. (2002) Mirar y leer: Autenticidad y patrimonio cultural para el consumo turístico. Laboratorio de Antropología social. Universidad de La Laguna. Tenerife. España.
Santana, Agustín (2004) Antropología y Turismo. Editorial Desnivel.
Sachs, Ignacy. (1974). Ecodesarrollo: un aporte a la definición de estilos de desarrollo para América Latina. Estudios Internacionales.
Sevilla Ubeda, M. A., Hurtado Cerna, Y. A., Hurtado, M. J., Villanueva, J. del S., & Mendoza Castro, C. (2024). Turismo sostenible desde la responsabilidad social de las empresas turísticas. Revista Torreón Universitario, 13(36), 29-40. https://doi.org/10.5377/rtu.v13i36.17633
Schluter, R. (2003) Turismo una perspectiva empresarial. Capacidad de carga social y cultural. Editorial: Talleres CPC
Urry, J. (1990) The Tourist Gaze. Londres, Sage.
Urry, J. (1995) Consuming Places. Londres, Routledge.
Urry, J. (2007) Introducción, Culturas Móviles. En Viajes y Geografías. Zusman, P. Lois, C y Castro H (compiladoras). Buenos Aires, Prometeo, Pp. 17-31
Urry, J. and Larsen, J. (2011) The tourist gaze 3.0. Los Ángeles.
Valenzuela Rubio, M. (2017). La sostenibilidad ambiental del sector hotelero español. Una contribución al turismo sostenible entre el interés empresarial y el compromiso ambiental. Arbor, 193(785). https://doi.org/10.3989/arbor.2017.785n3009
Valls, Josep, F. (1996) Las Claves Del Mercado Turístico. Como Competir En El Mismo Entorno. Bilbao: Deusto.
Wall, G. (1997). Is ecotourism sustainable? Environmental management.
Waterman, Peter, et all (2024) Cultura organizacional en el desarrollo del turismo sostenible.
Word Commission on Environment and Development, (1987). Our common future: Report of the World Commission on Environment and Development. Oxford. Obtenido de https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/5987our-common-future.pdf

FUENTES DE INFORMACIÓN (páginas web)
Cinpian, IAC (2015). Sostenibilidad y responsabilidad social coorporativa en los alojamientos hoteleros de cuatro estrellas de Gijon [E-BOOK]. http://digibuo.uniovi.es/dspace/bitstream/10651/31966/1/TFM_%20Iulia%20Adriana%20Cimpian.pdf
Gobierno de la Provincia de San Juan: https://sanjuan.tur.ar/que-hago/ecoturismo
Instituto Tecnológico Hotelero (2014). Memoria Anual. Obtenido de https://www.ithotelero.com/wp-content/uploads/2015/07/Memoria-2014.pdf
Memoria- 2014 https://www.ithotelero.com/wp-content/uploads/2015/07/Memoria-2014.pdf
Ministro de Turismo de la Nación, G. S. (2017). Guía para Alojamientos Restaurantes y Agencias De Viajes. http://www.ahtra.com.ar/responsabilidad-social/Como_ser_una_Organizacion_Turistica_Sustentable.pdf
Organización y servicios turísticos I LT: hotelería y restauración/Silvina Elías; María del Rosario Fernández; Flavia Poinsot. - 1a ed. - Bahía Blanca: Editorial de la Universidad Nacional del Sur. Ediuns, 2014 https://ediuns.com.ar/wp-content/uploads/2018/02/Organizacion-y-servicios-turisticos_web.pdf
Ortega, M. (s. f.). Chile Cubica. Energías Renovables. Obtenido de https://www.chilecubica.com/eficiencia-energ%C3%A9tica-nzeb/energ%C3%ADas-renovables/
Prensa El Nuevo Diario (2022). Obtenido de https://www.nuevodiariosanjuan.com.ar/en-2023-san-juan-superara-las-10-mil-plazas-hoteleras/
Rebolloso, F. (2007). Turismo, Sustentabilidad y Certificación: Un Reto Global. Revista Del Centro de Investigación. Universidad La Salle. Distrito Federal México. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/342/34202706.pdf
Real Academia Española. (s.f.). Real Academia Española. Recuperado el 12 de 09 de 2021, obtenido de https://dle.rae.es/sostenible.
Sancho, A. (2008, 26 julio). Introducción al Turismo. http://www.utntyh.com/wp-content/uploads/2011/09/INTRODUCCION-AL-TURISMO-OMT.pdf.